Filterbubblan runtom oss

Filterbubblor är ingenting nytt, men trots det är många omedvetna om det.

Det handlar om hur vårt internetanvändande styrs av välgenomtänkta algoritmer som skräddarsyr våra flöden bland annat efter intressen, vänner, sökningar och geografi. Det skapar bubblor som filtrerar bort det som anses vara av ointresse för dig.

Våra flöden är alltså helt styrda av dessa algoritmer och placerar oss i fack, där vi endast nås av nyheter och information som kan tänkas vara relevant för oss. I teorin är väl detta något som kan tyckas vara bra och vi slipper en massa “skräp” i våra flöden. Men aktivt begränsar detta variationen på åsikter som du blir exponerad för vilket skapar ett större gap mellan oss. Negativa effekter blir att människor med snedvridna åsikter möter likasinnade, eftersom deras intressen och åsikter matchar vilket leder till starkare grupperingar.

mark

Dessa algoritmer och filtreringar är något som sker automatiskt, och problemet är att det sker bortom vår kontroll och utan att vi ens tänker på det eller märker det. Ett annat exempel. Du och jag googlar efter exakt samma sak vid exakt samma tidpunkt, och trots det så kan vi få helt olika sökresultat beroende på vad vi tidigare sökt, var vi bor osv. Eller bara en sådan sak som att upptäcka ny musik? Hur gör vi det nu när Spotify redan har all vår tidigare historik, vet vad vi gillar. Vill vi hitta ny musik så förlitar vi oss på “Discover Weekly” och “Release Radar”, men även dom är ju styrda efter vad vi tidigare lyssnat på. För det är den musiken som Spotify räknat ut att vi faktiskt gillar och vill ha. Men ska vi hitta något helt nytt måste vi ut ur bubblan.

Detta gäller som sagt inte bara stora aktörer som Facebook och Google utan det är ett slags osynligt nät som täcker sig över hela internet. Det leder oss till en värld där vi ser det som internet tror att vi vill se, men inte nödvändigtvis det som vi faktiskt behöver se. Vi blundar redan för otroligt mycket, och bubblan vi lever i blir snart svår att spräcka – så vi måste bli mer medvetna om detta. Internet behöver vara så mycket mer, vi behöver få möjlighet att se andra värderingar, andra åsikter och en annan sida. För att göra det är den enda lösningen att ta eget ansvar och sålla bland informationen vi möts av, lära oss förstå hur algoritmerna fungerar för att kunna sortera i flödet.

För tänk vad skönt om man bara kunde nollställa alla algoritmer och börja om på nytt.


En försvenskad version av Eli Pariser’s filterbubbla

Journalisten Eli Pariser var den som först myntade begreppet “filterbubbla” pratade om detta redan 2011 på Ted Talks (kan verkligen rekommendera er att ta 30 minuter och lyssna på det klippet) så detta är inget nytt. Trots det är det få som är medvetna om det, så jag hoppas att jag med detta inlägg i alla fall får någon att tänka till lite extra för att inte fastna i den där bubblan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *