Analysera din målgrupp

När man jobbar med digital kommunikation är det viktigaste att förstå sin målgrupp. Många företag gör ofta felet att sikta för brett i förhoppning att nå fler, vilket ofta leder till motsatsen. Det krävs en grundlig analys för att direkt svara på “Vem vill vi nå ut till”? Och när man vet vem man vill nå ut till krävs det att man även vet hur, var och när?

Ett bra sätt att börja på är att segmentera målgruppen utifrån till exempel demografiska faktorer, geografiska faktorer, psykografiska faktorer och/eller beteendefaktorer. Dessa faktorer har någon slags gemensam nämnare som speciella intressen, yrkesroll, kön, köpvanor osv.

segmentering

DEMOGRAFISKA
Ålder
Kön
Civil status
Familj
Arbete/Utbidlning
Inkomst
GEOGRAFISKA
Världsdel
Land
Stad
PSYKOGRAFISKA FAKTORER
Socialklass
Livsstil
Personlighet
BETÉENDEFAKTORER
Köpvanor
Lojalitet
Mognad
Attityder

Efter man segmenterat sin målgrupp är det enklare att svara på frågor som:
– Vilka BEHOV har målgruppen och hur kan vi fylla dessa behov med vår produkt/tjänst?
– HUR skapar vi ett unikt innehåll som sticker ut?
– VAR ska vi nå ut? I vilka kanaler?
– NÄR ska vi nå ut? När är vår målgrupp som mest aktiv? Tidiga morgnar? Lunchtid? Kvällar? Helger?

När du kommit så långt är det enklare att fortsätta målgruppsanalysen och sedan skapa innehåll som når ut till rätt personer i rätt kanaler.

Skapa rätt slags innehåll…

Idag skapas mer innehåll och information än någonsin så det räcker inte med att bara skapa bra innehåll för att nå ut i bruset, utan kunderna kräver att man levererar ett mervärde. Ställ dig själv frågan: “Är innehållet jag skapar för mina kunder annorlunda än något annat?” I många fall kommer svaret vara “nej”, vilket säger det mesta. Det krävs att man skapar något för kunden som möter (eller ännu hellre överträffar) dennes förväntningar. Vilken typ av innehåll och budskap engagerar min målgrupp? För att skapa ett unikt, relevant och värdefullt innehåll krävs det en hel del. Det krävs strategi, engagemang och hårt arbete för att nå ut till rätt personer på rätt sätt. Du vill skapa en stark relation med din målgrupp för att ge ett mervärde och som gör att dom känner att det du vill berätta är viktigt.

Till rätt personer…

Ett bra och effektivt sätt att analysera sin målgrupp är att skapa Personas – fiktiva karaktärer som man skapar med hjälp av data man samlat om en viss segmenterad målgrupp. Att segmentera och precisera målgruppen till individnivå skapar en direkt förståelse för människor. Vad engagerar min målgrupp? Hur pratar dom? När är dom mest aktiva? En målgrupp är inte “Kvinnor mellan 20-35 år” utan snarare “Kvinna, 25 år, arbetar som sjuksköterska och tycker om att gå på konserter på fritiden”. Ju mer du preciserar din målgrupp, desto mer relevant, nischat och unikt innehåll kan du skapa och därmed få större organisk räckvidd.

I rätt kanaler

När du analyserat din målgrupp och hittat din nisch är det enklare att välja kanaler. Du har då bättre förståelse för frågorna som ställdes tidigare – till vem vill du nå ut och var, när och hur ska du göra det?
Många organisationer gör felet att försöka finnas överallt. Men varje plattform har sin egen position och funktion och beroende på vilken typ av organisation man driver är det viktigt att välja var man faktiskt vill befinna sig och lägga sitt fokus där. Detta ger mer trovärdighet och relevans till ditt varumärke, och riktar marknadsföringen åt rätt håll och till rätt målgrupp.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är att antalet mobilanvändare har passerat datoranvändare för längesen, så tänk på att anpassa innehållet till mobiltelefoner i första hand!

Jag hoppas detta inlägg gav lite mer insikt om hur du kan göra för att analysera din målgrupp och därmed nå ut med ditt varumärke och ditt innehåll. Hur du bygger ett starkt varumärke skrev jag lite om tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *