Algoritmer och filterbubblor

Världen börjar förstå att i alla fall algoritmer styr våra sociala medier. Men vad är algoritmer, hur funkar dem och varför hamnar vi i så kallade filterbubblor?

Algoritmer på sociala medier är ett gäng välgenomtänkta regler, eller instruktioner, som styr huruvida innehåll visas för oss i vårt flöde. Syftet är att ge oss som användare bättre användarupplevelse och prioritera innehåll som vi gillar och brukar interagera med.

Facebooks och Instagrams algoritmer ändrades drastiskt i Januari 2018. De flesta märkte nog främst på Instagram hur det tidigare kronologiska flödet försvann och helt plötsligt sjönk ditt engagemang på dina inlägg drastiskt, för många väldigt omotiverande. Jag kommer att skriva ett längre inlägg om hur du kan styra algoritmerna själv framöver, men en sak i taget.

Filterbubblor

Det som händer i ditt personliga flöde är att algoritmerna helt enkelt filtrerar bort det som anses vara av ointresse för dig, och vi nås enbart av det innehåll som kan tänkas vara relevant för just dig. I det stora hela får du ett trevligare och personligare flöde filtrerat på ”skräp”, men du missar också möjligheten att exponeras för en större variation av åsikter vilket skapar en stor klyfta mellan oss människor.

Till exempel så möter människor med snedvridna åsikter likasinnade. SD-anhängare kommer med stor sannolikhet att möta artiklar och sådant som talar för SD medan vi andra som är motståndare kommer att möta artiklar som talar emot SD. Det här är till exempel vad som hände när Trump vann valet i USA (också en annan historia).

Bortom vår kontroll

Även om Facebook är väldigt transparenta gällande sina algoritmer så är detta något som för gemene man sker utan att man ens märker det. De stora aktörerna skapar ett osynligt filter som täcker hela internet. Har du tänkt på att ditt Netflix-flöde eller din Release Radar på Spotify är helt annorlunda jämfört med dina vänners? På samma sätt som ditt Facebookflöde, Instagramflöde eller till och med din Google-sökning är.

Vi ser helt enkelt bara det som internet tror att vi vill se, men inte nödvändigtvis det som vi faktiskt behöver se. Allt är styrt efter vårt beteende, vad vi brukar gilla och vad vi normalt engagerar oss i.

Är ni själva medvetna om detta? Är ni för eller emot algoritmer och gör ni något aktivt för att spräcka er egen filterbubbla?

FAKTA

Journalisten Eli Pariser var den som först myntade begreppet “filterbubbla” pratade om detta redan 2011 på Ted Talks (kan verkligen rekommendera er att ta 30 minuter och lyssna på det klippet) så detta är inget nytt. Trots det är det få som är medvetna om det, så jag hoppas att jag med detta inlägg i alla fall får någon att tänka till lite extra för att inte fastna i den där bubblan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *