Är det okej att köpa följare på Instagram?

Åsikterna haglar gällande fenomenet köpta “fejkföljare” på Instagram. Influencers som jobbat upp sina följare organiskt rasar över tanken, medan nystartade konton har det svårt och kan ha en stor fördel över att ge sitt konto en knuff i starten.

Sedan Instagram lanserades 2010 har mycket hänt. Inte minst har användandet ökat markant. 2013 använde 16 procent av svenska internetanvändare Instagram, idag ligger siffran på 60 procent. En annan relevant faktor är att Instagrams algoritm förändrades från att vara strikt kronologisk till att visa användarens prioriterade inlägg.

Vad innebär det för användare som startar sitt konto idag gentemot dem som startade sitt konto för två år sedan?

För två år sedan räckte det med att ta fina bilder, uppdatera ofta och använda rätt hashtags. Du var bland de första på bollen, flödet var kronologiskt och folk började upptäcka plattformen. Startar du ett konto idag krävs det otroligt mycket för att nå ut, såvida du inte:

  1. Råkar bli uppsnappad av en influencer eller ett stort konto…
    … vilket du mest troligt inte blir om du har färre än 1000 följare – vad vinner de då på det?
  2. Betalar för att nå ut…
    … och inte ens då vill någon följa dig för att du inte har nog många följare och därmed inte anses vara relevant.

Instagram är ett popularitetsmedie, och idag rankas du lägre både av algoritmen och av majoriteten användare på grund av för få följare och för lågt engagemang. Har du fler följare följer naturligt ökat engagemang vilket ökar din synlighet och har du mycket följare så är också chansen att fler följer dig. You do the math.

Behöver man alltså köpa följare för att lyckas idag? Och är det okej? Vad säger ni?

Observera att jag själv är helt opartisk i detta inlägg och presenterar bara fakta. Men vill veta vad ni tänker/känner kring detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *