Tankar

Pandemi

Vi lever officiellt I en pandemi just nu. Jag bekymrar mig över de äldre och utsatta, för landets ekonomi och för den osäkerhet vi står inför. Det gör mig illa till mods att se hur många tar alldeles för lätt på det och inte respekterar allvaret i det. Istället för att stå enade så handlar vi med egoism, och det är mer skrämmande än viruset i sig. 

I resten av Europa stänger man skolor och gränser och i Sverige satsar man på informationskampanjer och många känner nog att Sverige inte gör tillräckligt. Men det vi gör är att vi lägger det stora ansvaret på individen och det är klart och tydligt vad som förväntas av oss. Stanna hemma om du har minsta lilla förkylningssymptom, var noga med handhygienen och gör kloka beslut. Att stoppa smittan är inte målet, utan målet är att dra ut på förloppet för att sjukvården ska kunna hantera det.

Själv är jag hemma idag, hade lite feber igår och nu känner jag mig hyfsat pigg men väldigt snorig och lite hängig. Direktiven är ganska tydliga.

Ingen vet ju om det är Sverige eller våra grannländer som gör rätt (vi kan ju knappast jämföra med Italien och Kina där smittspridningen spreds in i sjukvården vilket smittade redan sjuka och svaga patienter). Men det återstår ju att se.

Det som skrämmer mig mest är egoismen hos människan. Vi hamstrar toalettpapper (but whyyy?), det finns en svart marknad för handsprit och medicinerna är slut i apoteken. Våra kära influencers har helt plötsligt blivit experter som sprider desinformation om falska huskurer så det sjunger om det. Var källkritiska vänner!

I dessa förvirrande tider är nog det bästa att inte få panik och försöka ta fram extra medmänsklighet. Det behövs nu, mer än någonsin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *