Löpning Träning

Vårens löparskor 2020

Jag har testat många löparskor genom mina år – valt rätt och valt fel i djungeln av märken och modeller. Sedan sex år tillbaka tar jag alltid hjälp av de som kan, för jag vet hur viktigt det är att hitta rätt sko.

Jag har ju även haft en del skador genom åren, många garanterat på grund av fel skoval. Jag sprang till exempel enbart i Nike Free när jag fick min höftledsinflammation för 6 år sedan – not so clever nu när man tänker efter. Men man lär sig så länge man lever.

Hur som helst, den modell som jag sprungit allra mest i senaste året är Asics GT 2000-8. Jag älskar den skon, men tänker att det är bra att variera litegrann och kanske hitta en sko med lite lägre drop*.

Drop är skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten på en sko. Om hälen är 15 mm hög och framfoten 5 mm så är dropen 10 mm.

GT har ett drop på 10 mm. Ju lägre drop desto mer måste man löpa på framfoten eftersom att tyngdpunkten skjuts framåt när hälen inte tar i marken lika tidigt. Jag springer inte naturligt på framfoten utan landar ganska rakt på hela foten. Så när jag testade skor häromdagen så rekommenderades jag en sko med lite lägre drop, både på grund av landningen men även på grund av variationen. Sen är givetvis dämpningen en faktor som känns viktig för mig som ändå springer relativt mycket på asfalt, även om jag föredrar skogen alla dagar i veckan.

Jag har egentligen ganska dålig koll men det sägs i alla fall att det kan vara bra att variera mellan olika skor och olika drop. Jag har ingen källfakta på detta men det är ju alltid kul att köpa nya skor och dessutom känns det som ett rimligt argument till min sambo så att jag får tillåtelse att köpa fler par löparskor 😉

Här är i alla fall mina tre favoriter av de alla möjliga modeller som jag testat.

Hoka One One Bondi 6
Vikt: 246 g
Drop: 4 mm

Hoka har verkligen exploderat i löparvärlden. Hoka One One Bondi 6 hör nog till den allra maffigaste skon på marknaden och min första tanke var att de såg sjukt klumpiga ut med sin överdimensionerade mellansula. Men tvärtom så var de otroligt lätta och dessutom riktigt riktigt sköna att springa i. Riktigt skön dämpning, jag tror knappast man kommer närmre känslan av att springa på moln trots att man springer på ett hårt underlag.
För mig kändes dock skon lite väl bred på mina smala fötter.

New Balance Fresh Foam More v2
Vikt: 223 g
Drop: 4

Fick lite samma upplevelse av New Balance Fresh Foam More v2 som av Hokas modell. De ser maffiga och enorma ut men är överraskande lätta och även med dessa skor fick jag känslan av att springa på moln. Till skillnad från Hokas variant så var denna lite tunnare runt foten, vilket kändes bättre för mig. Dessa köpte jag på studs och har även hunnit springa i dem rätt mycket och älskar dem!

Brooks Bedlam 2
Vikt: 264 g
Drop: 8

Har även testat ett par Brooks Bedlam 2. Den har en sömlös och stickad ovandel som ger en strumpliknande passform. Den mest utsatta delen av en löparkropp, knäna, är i fokus i denna sko enligt tillverkaren. En riktigt snygg och skön sko på foten, som fortfarande ligger i bakhuvudet och funderar faktiskt på att köpa dessa också. De kändes verkligen bra på fötterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *