Digital Strateg Digitalisering Facebook Instagram Sociala medier YouTube

Vad är datadriven marknadsföring?

Datadriven marknadsföring är en fundamental del av en marknadsstrategi och innebär att du bygger din strategi på insikter från data om din målgrupp, deras intressen och deras beteende.

Idag har vi möjlighet att samla stor mängd data om våra målgrupper och deras beteende för att skapa marknadsföring som träffar rätt. Definitionen av datadriven marknadsföring kan variera, men innebär kort och gott att samla in, analysera och agera på data från dina viktigaste marknadsföringskanaler.

Jämför med bara för några år sedan då vi saknade insyn över den kompletta kundresan och den gemensamma bilden av våra kunden över avdelningar, kanaler och kampanjer. Då tog man fram ett budskap, marknadsförde det till hela massan och hoppades på det bästa, men idag kräver kunderna mer än så. 

Med datadriven marknadsföring får du en ökad förståelse för din målgrupp, möjlighet att personalisera ditt budskap och du möta kunderna där de är. Du kan optimera dina kampanjer i realtid och är alltid beredd för snabba förändringar – allt för att skapa en så smart och kostnadseffektiv marknadsföring som möjligt. 

1. Hög kundinsikt

Genom att analysera data om din målgrupp får du en ökad förståelse och kan därmed kommunicera rätt meddelande, till rätt målgrupp, i rätt tid. Det ger dig möjlighet att skapa anpassade kampanjer för att enklare hjälpa kunderna att ta nästa steg i kundresan.

2. Personlig kommunikation

En stor och viktig fördel är att du kan skapa personlig kommunikation och rikta det precis rätt. Man får idag otroligt mycket kommunikation riktad mot sig, och för att synas i mängden måste du skapa något som väcker uppmärksamhet och känns relevant för just din målgrupp.

3. Optimering i realtid

Genom att A/B-testa har du möjlighet att analysera vilka budskap som fungerar och vilka som inte gör det, och optimera dina kampanjer i realtid. Genom att samla dessa värdefulla insikter, övervaka och kontinuerligt mäta resultaten kan du identifiera vilka strategier och vilken data som ger allra bäst resultat.

4. Kostnadseffektivt

När du riktar din marknadsföring, betalar du bara för din målgrupp och därmed inte för målgrupper som ligger utanför. Känner du din målgrupp väl, så ökar chanserna att du skapar rätt kommunikation vilket också leder till högre konvertering. Win win. 

5.Mätbart

Du har möjlighet att mäta exakt vilka insatser som ger resultat, och var du bör lägga ditt fokus. Redan från start bör du fundera på vilka KPI:er som är mest relevanta för just din verksamhet.

För att sammanfatta. Idag finns egentligen inga andra alternativ än att jobba på det här sättet. Det kräver dock ett gediget arbete från dig också, för att få den effekt som du vill ha. 

Har du några frågor om datadriven marknadsföring eller behöver hjälp, tveka inte på att kontakta mig 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *