Blogg Digital Strateg Instagram Sociala medier

6 saker du behöver veta om Instagrams algoritm 2020

Hur funkar Instagrams algoritm egentligen?

Sen det kronologiska flödet försvann för några år sedan är det många som undrat hur det egentligen fungerar. Är video bättre än foto? Hur gör man får att fler ska se ens inlägg? Är fler hashtags bra eller dåligt?

För att klargöra det har Instagram själva gått ut med information om vad som påverkar och vad som inte gör det.

Så här fungerar Instagrams algoritm 2020

Enligt Instagram själva finns det 6 viktiga saker som påverkar algoritmen för inlägg i flödet. Instagram förlitar sig på maskininlärning som är baserad på ditt tidigare användande, och kan därför skapa ett unikt flöde för alla. Även om du följer exakt samma konton som någon annan, kommer ditt flöde att vara personligt baserat på hur du interagerat med dessa konton.

Det finns framför allt tre huvudfaktorer som påverkar.

1. Intresse – hur mycket du bryr dig om inlägget

Ditt flöde är inte bara baserat på vilka du följer, utan även på vilka och vad du gillar. Ju mer algoritmen tror att du kommer att “gilla” det inlägget, desto större chans att det hamnar högre i ditt flöde.

Detta är baserat på ditt tidigare beteende. De konton du interagerar mest med, vilka stories du tittar på, vilka personer du är taggade i foton med och självklart de inlägg du gillar och kommenterar.

2. Relationer – med dina följare.

Instagram vill prioritera inlägg från dina vänner, din familj och konton du bryr dig om. För att kunna visa det du vill använder algoritmen interaktioner du gjort för att kunna lista ut vilka som står dig närmast.

Till exempel, om du kommenterar någons foton mycket, är taggad i foton tillsammans med dem eller skriver direktmeddelanden till, så signalerar det till Instagram att de förmodligen tillhör din “vänner och familj”-kategori.

3. Tidpunkt – när ditt inlägg är publicerat.

Även om engagemang är viktigt, så vill Instagram också se till att visa de senaste och mest intressanta inläggen. Därför tar algoritmen också hänsyn till när inlägget publicerades.


Förutom dessa tre nyckelfaktorer finns det ytterligare tre viktiga saker att ha i åtanke.

Frekvens – hur mycket du scrollar i flödet
Om du är en person som scrollar mycket kommer ditt flöde att upplevas mer kronologisk eftersom att Instagram försöker visa de bästa inläggen sen ditt senaste besök.

Om du däremot besöker appen sällan, kommer ditt flöde att sorteras på de tre huvudfaktorerna som nämndes ovan, dvs på vad algoritmen tror att du kommer att gilla.

Följare – hur många konton du följer
Algoritmen tar hänsyn till hur många konton du följer. Om du följer många, har Instagram fler alternativ att välja på så mest troligt kommer du inte att se alla inlägg från varje konto.

Användning – hur mycket du använder appen
Spenderar du mycket tid på Instagram kommer du se fler inlägg och algoritmen kommer att “gräva djupare”.

Om du däremot bara använder appen några minuter varje dag, så kommer du bara att få dagens höjdpunkter från algoritmen.


En annan viktig sak att komma ihåg är att Instagrams algoritm förändras konstant. Det betyder inte att Instagram rullar ut en ny lansering av algoritmer varannan vecka, utan att algoritmen är baserad på datainlärning vilket innebär att den baseras på den stora mängd data som kommer in varje minut av varje dag.

Har du några frågor om hur du kan göra rent praktiskt för att lyckas med din Instagram och använda algoritmen till din fördel – tveka inte på att höra av dig till mig 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *